5.6.09

La Unió critica les inspeccions de treball realitzades en la campanya del nispro

Por La Unió de llauradors i ramaders
Sobre les inspeccions de treball realitzades les setmanes passades i donada la reiteració i contundència en què venen practicant a Callosa d’en Sarrià en els últims anys, hem fet una reflexió tant del sector més afectat com és el nispro, com en el que reveu indirectament sobre l’agricultura en general.
L’incompliment laboral del que s’acusa als llauradors callosinos és del tot injust i es deu a un mètodo repressiu mal utilitzat per l’administració, portant com a conseqüència immediata un efecte regressiu al camp de la comarca de la Marina Baixa, i una voluntat incipient de deixar abandonades les terres en un termini curt de temps.
Si bé hi ha llauradors que incomplixen els seus deures en l’aspecte de contractacions, que en molts casos és només a causa de la pressa en què han de collir la fruita, i en altres s’ajunten els resultats nefastos de les inclemències del temps, el vent i la pedra, que fan difícil de portar avant la collita sense incórrer en alguna falta legal, sobretot per que veiem que no traiem ni els gastos de la campanya. Si bé com diem, alguns llauradors es veuen abocats a eixes fórmules poc aconsellables de la contractació il•legal, no és menys cert que l’administració ha trobat a Callosa una forma d’arreplegar fons econòmic, recaptació extra per a les arques públiques, entrant en sac i sense contemplar el comportament històric de les famílies a l’ajudar a la collita des que hi ha l’agricultura. Podríem parlar de dret consuetudinari i tal vegada un Bon advocat guanyaria el pleit a favor dels llauradors.
És abusiu als nostres ulls el que inspectors sancionen els familiars que ajuden en el treball del camp com si estigueren fent inspecció en una fàbrica o en una indústria del sector terciari. Ara el fet d’estar la mare fent la paella per menjar pot costar-li molt car a un llaurador
És abusiu que els inspectors sancionen els llauradors per causes menors com no tindre actualitzat el Pla de Risc Laborals, que ja son, ganes de fotre.
I eixa és la principal qüestió a considerar. L’agricultura en la nostra comarca no és ni tan sols semblant a la indústria ni al comerç per que pertanyem al sector PRIMARI En una zona concreta de minifundisme ja prou despreocupat per si mateix i apartat de la falta de consideracions de l’administració. Però tampoc és una agricultura com puga ser a Castella la Manxa. Som un sector desprotegit i repudiat que portem a l’esquena l’estigma bíblic des del moment que Caín, llaurador, va ser ferit i acusat de matar el seu germà. Una maledicció que s’actualitza cada any.
En la nostra comarca amb la pressió urbanística aforant contínuament, invadint l’espai de l’agricultura a poc a poc i espentats pel turisme, Ens fa mal pensar si no serà que a l’administració li convé que desapareguem els llauradors en bé d’altres sectors i l’aigua, vaja caballera sense cap impediment a altres menesters.
Tal vegada siga casualitat, però si comparem el que costarà el tranvasament de l’Ebre, si és que es fa algun dia, i el poc que costaria la nostra aigua, una vegada desapareguts els usuaris històrics ens dóna una idea del sentit que podria tindre l’actuació extrema de les inspeccions de treball en època de la collita del nispro, per que no vénen en altres èpoques, vénen quant està en joc el futur de les famílies de llauradors de Callosa, i en conseqüència el futur de l’agricultura històrica del nostre poble.
És per això que fem este manifest de repulsa davant de les desproporcionades, desafortunades i reiterades inspeccions als llauradors de Callosa d’en Sarrià.

No hay comentarios: