3.11.11

Jovenes Periodistas: Alex Saval Gregori. Redacción seleccionada como la mejor en Fiestas de Moros y Cristianos 2011


Aquestes festes del poble callosí, son declarades d`interés turístic i tenen ja 150 anys als rinyons. Els 150 anys varen ser l`any passat, es a dir, des de 1860 a 2010.
En aquestes festes, per a conquerir el territori callosí, hi intervenen dos bandos: el moro i el cristià.
Amb el cristià: Cavallers del Cid (Capitanía cristiana 2011), Corsaris/es, Pirates, Tró (Pirates dones), Almogàvars (homens i dones), Navarros i Filibusters.
I, amb el moro: Ligeros (capitanía mora 2011), Guardia negra (homens i dones), Cordó, Beduins/ines, Marraskets, la Llana, Granadinos/ines.
-Ara passem als events: en primer lloc, hi tenim l`arrancada, segon dissabte d`octubre a les 12:00, dona inici a les festes de moros i cristians a la plaça de l`ajuntament.
Eixe mateix día, donem pas, a les 16:00 a la ofrena a la Mare de deu de les Injúries, que els dos bandos fan entrega de flors. I dos hores després, comença l`entrada cristiana plena de fervor a la verge.
A l`en demà, segon dia de festes, els xiquets acompanyen als seus capitans infantils en l`entrada infantil sense oblidar als nanos i pastoretes. Tot açò, a les dotze del matí.
- Per la vesprada luxe i música a l`estil àrab pel desfile de l`entrada mora.
- El tercer i quart día, hi han balls moros i cristians dedicats als capitans o bé als banderers també els tiroteigs i ambaixades que donaran com a vencedors als cristians que vigilaran que tot l`any estiga la creu de la bandera damunt del Castell.
- Els càrrecs mès importants de les festes son: capitans cristians i moros, ambaixadors, banderers, àngel i santes.
- Les festes es duen a fi gracies a la associació de moros i cristians amb la colaboraciò de l`ajuntament i algunes firmes comercials.
També és important destacar la creació els últims anys del Club del Festeret.
Ara, ya ha arribat l`hora de despedir-mos , espere que ho hageu passat molt bé amb aquesta lectura. Aquesta festa, es finalitza el diumenge de Misa Gracià, i àngel ens tornarà a emocionar dient-li la súplica a la Mare de Dèu abans de fer la processó del matí.


Alex Saval Gregori.
6é B de primària.
Colegio Bernat de Sarrià.

No hay comentarios: