12.11.09

Artículo de opinión. Colonia Callosina 2009

Cèsar Ferrando i Sanchis, Regidor del Bloc

El passat diumenge dia 8 de novembre es va celebrar a València la tradicional Festa de la Colònia Callosina en aquesta ciutat. Enguany fa 74 anys que ve celebrant-se. Aquesta és la tercera vegada que participe en la Festa com a Regidor del meu poble. La Solemne Missa va ser al Monestir de l’Encarnació i el dinar de germanor al restaurant de l’Hotel NH-CENTER. Per part de la comitiva callosina, enguany va haver una nodrida representació de la Corporació Municipal, encapçalada per l’Alcalde, la Junta Rectora de l’Associació de Moros i Cristians i la Presidenta de les Ames de Casa, a més de molts callosins que es van voler sumar a la Festa. També vull destacar la presencia de l’Àngel d’enguany de les Festes de Moros i Cristians i de la Presidenta de la Colònia Callosina, Josefa Guardiola, del seu marit i de la Directiva de la Colònia.
Com he dit abans, la Missa es va celebrar al Monestir de l’Encarnació, junt a les Torres de Quart. Aquest monument del segle XV, va ser declarat en 1931 Monument Historicoartístic i les seues pedres han segut testimoni de nombroses guerres i batalles, defençant a la Ciutat de València dels seus enemics procedents de Ponent. Encara son visibles en els seus murs els impactes de l’artilleria francesa durant la Guerra del Frances, quan les tropes de Napoleó comandades pel mariscal Suchet van atacar la Capital.
Al costat de les Torres, n’hi ha un monument dedicat a Vicent Doménech, més conegut com El Palleter. Conta la tradició que Vicent Doménech agafà una canya i posà un tros de la seua faixa roja en forma de bandera, i enarborant-la, marxà al mercat i, en arribar a una botiga on es venia el nou paper segellat pel govern francès, agafà un plec, el trencà, es posà damunt d’una cadira enmig d’una plaça i declarà la guerra a Napoleó. Se li atribueixen les paraules: “Un pobre palleter li declara la guerra a Napoleó”. A l’endemà, el poble es rebel·là, va assaltar i va prendre per les armes la ciutadella. El 25 de maig es constituí la “Junta Suprema de Govern del Regne de València”.
Lamentablement, una de les conseqüències d’aquesta Guerra va ser la destrucció del Palau del Real de València, monument, que segons els cronistes de l’época, va rivalitzar amb bellesa amb l’Alhambra de Granada.

No hay comentarios: