26.7.09

Artículo de opinión. FINANÇAMENT AUTONÒMIC (I)


Cesar Ferrando Sanchis, Regidor del Bloc, Callosa d´en Sarrià

  Un sistema teòricament millor ...

El nou model de finançament afegeix 11.000 milions d’€ (l’anomenat “fons de suficiència”) al que venia repartint-se segons diversos conceptes i les competències transferides en base als distints estatuts d’autonomia. En eixe aspecte, hem de saludar esta major participació de les autonomies en els tributs de l’estat, així com la incorporació de nous paràmetres de càlcul, alguns dels quals veníem reclamant des del Bloc, com ara el de població (amb les variables de dispersió, envelliment i població infantil), extensió territorial, competitivitat, insularitat o nombre de població protegida (dependents).

... però que ens torna a deixar a la cua! 

Tot i això, el Bloc manifestem la nostra decepció pel resultat final (fent un càlcul sobre els paràmetres de 2007) perquè entenem que ni resol el deute històric ni ajudarà a resoldre els problemes del País Valencià i de les valencianes i dels valencians.

a) Deute històric Es calcula que el País Valencià rebrà 1.300 milions d’€ més anuals amb el nou sistema. Només pel que fa al deute sanitari ja necessitem eixa quantitat per aconseguir una despesa per habitant igual a la mitjana espanyola. Si li afegim altres conceptes, com ara els de la població dependent (atenció!: només la reconeguda), arribarem a la conclusió que no es rescabalarà mai el deute històric, inclosos els diners perdonats a Aznar per Zaplana.

b) Balança fiscal Després de molts anys reclamant un sistema que ajude a equilibrar les balances fiscals, el nou finançament continua col·locant-nos en situació de desavantatge amb altres comunitats autònomes: el País Valencià rebrà menys diners per habitant (2.657 €) que la mitjana estatal (3.070 €) tot i que continuem sent un dels territoris que més aporta, en referència al PIB i al total d’ingressos per tributs, i un dels que presenta un major dèficit en la seua balança fiscal: es calcula aproximadament en un 2,5% anual del PIB del País Valencià.

És a dir, continuem pagant més del que rebem i, a més, per baix de la mitjana estatal, la qual cosa afecta a les nostres possibilitats de desenvolupament econòmic i social, sobretot després de molts anys de discriminació dels governs centrals (del PP i del PSOE) i de patir unes polítiques de balafiament i de destrucció del territori dels successius governs del PP de Zaplana i Camps.

I això, en un context econòmic particular: balança fiscal negativa tot i que els ingressos per càpita del País Valencià són també inferiors a la mitjana estatal. Per exemple, segons l’Institut Nacional d’Estadística, si la mitjana de l’estat espanyol és 100, el PIB per càpita del País Valencià en l’any 2008 fou 89,4 (des de l’any 2000, amb 96,5, hem perdut 7 punts).

No hay comentarios: